Programozás az érettségin

Az emelt szintű érettségin egyik feladata a programozás. Ez az ami a legtöbb diák számára kihívást jelent, hiszen programozást nem tanítanak az alapszintű informatika órákon.

Milyen nyelven lehet programozni?
Minden vizsgaidőszakra megjelenik egy szoftverlista, amely meghatározza a használható programozási nyelveket illetve a fejlesztői környezetet (vagyis a szoftvert, amiben a programkódot írod). Ezt a listát a legegyszerűbben úgy éred el, ha a keresőbe beírod az “érettségi” és “szoftverlista” szavakat és a találatok közül kiválasztod az Oktatási Hivatal honlapjára mutató linket. Az oldalon - általában az 1.3 pont alatt találod meg a listát, amely évről-évre csak minimális mértékben módosul. A legfrissebb így néz ki:

Szoftverlista 2019


A listában szereplő első három Pascal alapú nyelvek használatát teszi lehetővé. A Pascal egy időben nagyon népszerű programozási nyelvnek számított egyszerű szintaxisa okán, mára azonban népszerűsége nagyon megkopott a TIOBE Index alapján a 202. (!) helyre csúszott vissza.

A listában negyedik helyen szereplő Code::Blocks fejlesztői környezetet C és C++ programozáshoz használják. A C nyelvre jellemző, hogy - összehasonlítva több más népszerű nyelvvel - kevés beépített osztálykönyvtárral rendelkezik - így a programozás során a legtöbb funkciót az alapoktól kell megírni, míg más nyelvek ezt beépítetten kínálják. Ebből a látszólagos hátrányából fakad a nyelv előnyös tulajdonsága. Mivel kevés a beépített funkció, csak a ténylegesen használt kódsorokat tartalmazza a program, így rendkívül kicsi a memória igénye és nagyon gyors futást tesz lehetővé. Ezért annyira elterjedtek a C nyelven írt programok mikrokontrollerek, beágyazott rendszerek esetében. A C++ a C egy továbbfejlesztett objektumorientált változata, mely megőrizte az előbb említett jellemzőket de objektumorientáltsága révén új alkalmazási területeken is alkalmazhatóvá teszi a nyelvet. C++ alapon futnak például a nagy játékok motorjai is.

Python. Egy rendkívül dinamikusan fejlődő, egyre népszerűbb nyelv, amely a mesterséges intelligencia világában vezető szerepet tölt be, de emelett természetesen számos területen alkalmazzák.

A lista végén szereplő NetBeans és Eclipse fejlesztői környezetek pedig a Java programok elkészítésére szolgálnak. Ez az a nyelv amely a legnépszerűbb és ez a népszerűség régóta töretlen. Köszönhető ez annak is, hogy nagyon sok területen bevethető: asztali, webes és mobil alkalmazások tömkelege készül ezen a nyelven.

Melyik nyelvet válasszam?
Minek tanulnál egy mára már kevéssé népszerű nyelvet, mint a Pascal?! Miért kinlódnál C-vel, ami hasznos nagyon népszerű, fontos alapnyelv, de nem optimális az érettségi feladathoz. Válassz egy modern programozási nyelvet, aminek a tanulása hosszutávon is hasznos. Válaszd a Javat vagy a Pythont!

Korábbi évek emeltszintű infromatika érettségi feladatsorai

TIOBE Index